Radnička prava u opasnosti, nema dogovora o minimalnoj plati

Bez autora
Nov 10 2015

Postoji opasnost da radnici u FBiH ostanu bez jedinog dokumenta koji reguliše njihovu osnovnu platu i neka druga prava s obzirom na to da se Sindikat i poslodavci nisu pomakli s mrtve tačke u pregovorima o opštem kolektivnom ugovoru o radu FBiH.Na ovo su danas upozorili u Savezu samostalnih sindikata BiH uoči današnje vanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH posvećene pregovorima o ovom dokumentu. Iako su prošla dva i po mjeseca od stupanja na snagu novog Zakona o radu FBiH, Sindikat i poslodavci još nisu dogovorili osnov, odnosno iznos minimalne plate.

Postoji opasnost da radnici u FBiH ostanu bez jedinog dokumenta koji reguliše njihovu osnovnu platu i neka druga prava s obzirom na to da se Sindikat i poslodavci nisu pomakli s mrtve tačke u pregovorima o opštem kolektivnom ugovoru o radu FBiH.

Na ovo su danas upozorili u Savezu samostalnih sindikata BiH uoči današnje vanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH posvećene pregovorima o ovom dokumentu.

Iako su prošla dva i po mjeseca od stupanja na snagu novog Zakona o radu FBiH, Sindikat i poslodavci još nisu dogovorili osnov, odnosno iznos minimalne plate. Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženje poslodavaca FBiH nisu uspjeli dogovoriti čak ni to da li treba mijenjati postojeći opšti kolektivni ugovor o radu ili donijeti novi.

Rok za donošenje opšteg kolektivnog ugovora ističe 18. decembra mada postojeći kolektivni ugovor Vlada FBiH može produžiti za 90 dana prije nego on prestane da važi.

"Ipak, postoji opasnost da postojeći kolektivni ugovor prestane da važi u decembru. Ako se to desi, poslodavci će moći da kreiraju plaću kakvu žele. To je opasna situacija", kazao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSS BiH.

Dodao je da dosad s poslodavcima nisu uspjeli ništa dogovoriti jer Sindikat insistira da i Vlada FBiH, kao treći ekonomsko-socijalni partner, učestvuje u pregovorima, dok poslodavci to ne žele.

"To tražimo jer ovdje nije u pitanju potpisivanje novog kolektivnog ugovora nego usklađivanje postojećeg s novim Zakonom o radu. Vidjećemo na ESV-u šta je uloga Vlade i šta ona misli o svemu", rekao je Šatorović.

Smatra da nema volje "druge strane" da se postigne dogovor pa je upitno da li će se to desiti do 18. decembra, naglasivši da opšti kolektivni ugovor uređuje i, između ostalog, ostale naknade radnika, minuli rad, topli obrok i slično.

Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata sarajevskog građevinskog preduzeća "Hidrogradnja", smatra da je sam zakon o radu kriminalan i da ga je napravila Vlada po sebi s obzirom na to da su njeni članovi privrednici, te da će se nepostizanje dogovora o opštem kolektivnom ugovoru loše odraziti na radnike, koji će u tom slučaju morati izaći na ulicu.

"Mi sada nemamo čak ni minimalac", dodao je Tufekčić.

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić ističe da je problem što Sindikat insistira na formalnim stvarima pa se ne raspravlja o najbitnijem za radnike, a to su minimalac, najniža satnica i dodaci na platu poput naknada za noćni i prekovremeni rad.

"Oni traže da Vlada učestvuje u pregovorima i bude supotpisnik iako je to suprotno i zakonu i konvenciji Međunarodne organizacije rada, po kojoj su pregovori o kolektivnom ugovoru u nadležnosti sindikata i poslodavaca. To je zakočilo", dodao je Čengić. Naglašava da su tri dana dovoljna da se sve riješi ako ima volje, te da se zna sve osim najniže plate, satnice i procenta naknada.

"Treba da pokušamo definisati tekst općeg kolektivnog ugovora pa ako zapne onda tražiti pomoć", smatra Čengić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik